TENS

Wat is TENS? 
 
Cefar Primo Pro TensapparaatU komt in aanmerking voor een TENS behandeling. TENS is de afkorting van Transcutane Elektrische NeuroStimulatie. Hierbij worden zenuwen gestimuleerd met een elektrische prikkel, met behulp van een elektrodepleister op de huid. De elektrische prikkels leiden de zenuw af en zetten het lichaam aan om stoffen te produceren waarvan een pijnstillende werking uitgaat. Daarnaast kan TENS een ontspannende werking hebben op de spieren en een betere doorbloeding van de huid geven. 
 
Eerst een proefbehandeling 
 
Om te kijken of uw pijnklachten inderdaad verminderen met TENS, krijgt u eerst een proefbehandeling. Hiervoor wordt een afspraak voor u gemaakt bij de een van onze therapeuten. Zij leggen u uit hoe het TENS-apparaat werkt en bepalen op welke plaats de pleisters aangebracht moeten worden. Daarna worden de pleisters aangebracht. De elektrodepleisters zijn met snoertjes verbonden aan het TENS-apparaat. Als u het apparaatje inschakelt voelt u tintelingen in en onder de huid. De meeste patiënten ervaren dit gevoel als prettig. U krijgt advies over hoe vaak en hoe lang u de TENS het beste kunt aanzetten. 
 
Deze informatie voor patienten is met de grootste zorg samengesteld. Het betreft algemene informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. 
 
Wat kost de behandeling? 
 
De polikliniek Pijnbestrijding van het Zuyderland Ziekenhuis verschrijft TENS-apparaten van de firma Eurocept. De proefperiode duurt twee weken. De proefbehandeling kost u niets. 
U moet wel een formulier ondertekenen waarop staat dat u de TENS in bruikleen heeft. Houd er wel rekening mee, dat de vergoeding van het TENS-apparaat uit de basisverzekering komt en dat er dus Eigen Risico mee gemoeid is. Dit is ongeveer € 120,- (afhankelijk van de zorgverzekeraar)   
Als de TENS behandeling werkt, zullen de meeste zorgverzekeraars het TENSapparaatje vergoeden. Als de behandeling niet het gewenste effect heeft, moet u het apparaatje bij ons inleveren of zelf terugsturen naar de firma Eurocept (zie contactgegevens aan het einde van deze folder). 
 
Waar moet u op letten? 
 
•             Lees voor het gebruik de gebruiksaanwijzing van het TENS apparaat goed door. 
•             Heeft u een pacemaker? Geeft u dit dan door aan de arts. Er wordt dan onderzocht of het TENS apparaat invloed heeft op uw pacemaker. 
•             Bent u allergisch voor latex? Geeft u dit dan door aan de therapeut. 
•             Als u zwanger bent (of als u vermoedt dat u zwanger bent) moet u dat voor de behandeling melden aan de arts op de polikliniek Pijnbestrijding. 
•             Zet het TENS apparaat uit als u autorijdt. Dit is om verzekeringstechnische redenen. 
•             Zorg dat het TENS apparaat niet nat wordt. U kunt dus niet met het apparaat douchen en zwemmen. 
 
Zijn er bijwerkingen? 
 
De TENS behandeling kan huidirritatie veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld allergisch of overgevoelig zijn voor de elektrode-gel of voor het rubber van de elektrode. Als u huidirritatie krijgt kunt u contact opnemen met de firma Eurocept (zie contactgegevens aan het einde van deze folder). 
Om nieuwe elektrodes te bestellen, klik hier
 
Verwijzing
 
Als U een verwijzing hebt voor een TENS-apparaat, kunt U hiermee naar Fysiotherapie Coerver komen. 
Wij zorgen voor de administratieve afhandeling, bestelling en uitleg van het TENS-apparaat. Houd er wel rekening mee, dat de vergoeding van het TENS-apparaat uit de basisverzekering komt en dat er dus Eigen Risico mee gemoeid is. Dit is ongeveer € 120,- (afhankelijk van de zorgverzekeraar) 
 
 
Contactgegevens: 
Eurocept Homecare 
Trapgans 5 
1244 RL Ankeveen 
Telefoon: (035) 528 83 77